• +386 51 328 208
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Novice

Miha Potočnik: ˝V kamniškem klubu se počutim odlično!˝

Organizirano tekmovalno plavanje na kamniškem ima dolgo, skoraj devetdesetletno tradicijo. Plavalna sekcija pri takratnem Športnem klubu Kamnik je namreč zaživela pred oseminosemdesetimi leti, ko je bilo na reki Nevljici zgrajeno letno kopališče. Prvi ˝zvezdnik˝ kamniškega plavanja v predvojnem in povojnem obdobju je bil Tone Cerer, ki je leta 1948 na olimpijskih igrah v Londonu osvojil peto mesto v prsnem slogu na razdalji 200 metrov.

Ta razdalja pa je, v pozitivnem smislu, zaznamovala tudi trenersko pot zdajšnjega glavnega trenerja plavalnega kluba Calcit Kamnik, Miho Potočnika. Petinštiridesetletnega Radovljičana, ki zadnji dve sezoni trenira kamniške mlade plavalce, širša športna javnost namreč pozna predvsem kot trenerja, ki je Saro Isaković leta 2008 v Pekingu popeljal do olimpijskega srebra v disciplini 200 metrov prosto. Mednarodno priznani strokovnjak, ki se v Kamniku počuti odlično, bo trener plavalnih ekip, ki domujejo ˝pod Skalco˝, tudi v prihajajoči sezoni. Le-ta se z novim ciklusom treningov prične na prvi šolski dan.

Potočnik je poleg prve dame slovenskega plavanja v svoji dolgi karieri treniral tudi številne druge vrhunske slovenske plavalke in plavalce.

Najuspešnejši so bili Robert Žbogar, Luka Turk in pa Anja Klinar, slednja je še vedno aktivna. Po petindvajsetih letih dela v matičnem klubu iz Radovljice, štiri leta je bil tudi selektor slovenske plavalne reprezentance, se je pred sezono 2017/18 preselil v kamniški plavalni klub. ˝Načeloma gre za zelo podobni okolji, tako da nekih večjih presenečenj ob prihodu ni bilo. Razmišljanje staršev, motivacija otrok, šolski sistem. Tu večjih razlik med Radovljico in Kamnikom ni. Sem pa tu začutil večjo povezanost med vsemi akterji v klubu, zelo pozitivno energijo.

V kamniškem klubu se počutim odlično! Največja razlika v primerjavi z Radovljico pa je seveda ta, da v Kamniku ni pokritega olimpijskega bazena. To pomeni, da kamniški plavalci za razliko od vrstnikov iz Radovljice, Kranja in Ljubljane večji del sezone več časa kot v bazenu pravzaprav preživijo na poti do bazena in nazaj domov. Prav zato še toliko bolj cenim, da so se odločili za ta šport. So predani in zelo motivirani, očitno zaljubljeni v plavanje. Za šport žrtvujejo več prostega časa kot njihovi vrstniki iz omenjenih okolij,˝ pravi izkušeni trener, ki zadnje avgustovske dni z družino dopustuje v hrvaški Fažani. ˝Uživamo, smo športno aktivni. Tu pa tam celo skočimo v morje, zgolj za osvežitev.

Resno plavanje (Potočnikova žena Urška je prav tako trenerka, oba sinova pa plavanje trenirata v radovljiškem klubu, op.p.) pa bo v naši družini, praktično štiriindvajset ur na dan znova na sporedu v septembru, ˝ v smehu dodaja počitniško razpoloženi Potočnik, ki pa seveda tudi na dopustu že resno razmišlja o novi sezoni, ki jo bodo kamniški plavalci septembra pričeli na letnem kamniškem bazenu. Če bodo vremenske razmere ugodne, bosta starejši skupini vadečih (v novi sezoni obe prevzema Potočnik, dosedanji trener prve skupine Emil Tahirović pa se bo posvetil najmlajšim) plavalk in plavalcev s treningi v pokritem radovljiškem bazenu pričeli šele z oktobrom. Enako velja za najmlajše, ki pa bodo pod vodstvom Kranjčana Tahirovića, bivšega plavalca in dvakratnega olimpijca, večji del zimskih treningov opravili v pokritem bazenu kamniškega Ciriusa. ˝Upam, da bo naslednje leto zunanji kamniški zunanji bazen za treninge nared že konec aprila ali vsaj v začetku maja. Tako bi mladim plavalcem, ki obiskujejo zadnjo triado osnovne šole ali srednjo šolo, prihranili precej energije in jim olajšali krmarjenje med šolskimi obveznostmi in plavanjem ob samem zaključku šolskega leta,˝ se nadeja Potočnik.

Vodja stroke v kamniškem klubu na podlagi izkušenj sicer zagotavlja, da je usklajevanje šolskih in študijskih aktivnosti s plavalnim športom mogoča tudi ob prehodu v srednjo šolo in na fakulteto, saj je plavanje šport, ki je vezano na objekt v urbanem okolju. Ključ pa je v zavedanju športnika, da za druge aktivnosti potem ni veliko prostora.  ˝Najpomembnejša je predanost ter motivacija samega športnika oziroma športnice, sledi podpora okolja: ustrezna infrastruktura, strokovno vodenje, ustrezni statusi v šolah in na fakultetah, podpora staršev, ˝ poudarja Potočnik, ki ga veseli, da so ga otroci v kamniškem klubu dobro sprejeli, kar je tudi eden od zelo pomembnih dejavnikov pri delu. ˝Cilj vsakega trenerja in kluba je, da mlade plavalce pripelje do članskih kategorij. Tudi v Kamniku imamo seveda takšne cilje, ˝ še dodaja Potočnik in pravi, da je v klubu precej posameznikov in posameznic, ki imajo potencial za najvišje dosežke.

Torej bi v Kamniku kmalu utegnili dobiti naslednike Vojka Jončeskega, Luke Prodnika in drugih, ki so v preteklosti osvajali naslove državnih prvakov in bili člani reprezentančnih selekcij?˝ Seveda. Uspehi so že tu. Odlične uvrstitve na letošnjih poletnih državnih prvenstvih za mlajše kategorije v Kranju in Ravnah na Koroškem ter na državnem prvenstvu kadetov, mladincev in članov v Kranju so dokaz, da smo na dobri poti. Padli so številni osebni rekordi, osvojili smo kar nekaj kolajn.

Zaključek sezone najbolje opisujejo besede Helene Končar, naše predstavnice za odnose z javnostmi: Kamniški plavalci so sezono zaključili v velikem slogu! ˝ je zadovoljen Potočnik, ki smo ga za konec pobarali, če je poleg bazena, že spoznal tudi lepote mesta Kamnik in okolice. ˝Kot otrok sem pogosto letoval na Veliki planini, tako da ta kamniški turistični biser poznam, na planino se bom vsekakor še vrnil. Nenazadnje sem to ženi Urški, ker sem zdaj malo tudi ˝Kamničan˝, že obljubil. Prej ali slej pa bo čas tudi za raziskovanje preostalih zanimivih kotičkov v Kamniku in okolici, predlogi so dobrodošli (smeh) !˝ 

Avtor: Damijan Rifl

Vir: Članek je bil prvotno objavljen v avgustovskem izvodu Modrih novic, ki jih brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občinah Kamnik, Domžale, Mengeš, Trzin in Komenda. Najdete jih tudi na tej povezavi.

Fotografija: Urška Potočnik