• +386 51 328 208
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Novice

Intervju: Jaka Podjed

Jaka Podjed je mladi trener in uspešen bivši plavalec plavalnega kluba Kamnik. Po zaključeni plavalni karieri, se je odločil, da bo svoje znanje in izkušnje predal naprej na naše najmlajše. Ne izvaja zgolj treningov, ampak otrokom vliva pogum in samozavest ter jim želi prikazati plavanje v najboljši luči.

Več o njem si lahko preberete v spodnjem intervjuju.

Koliko časa je minilo od zadnje plavalne tekme, ki si jo odplaval in ali pogrešaš plavanje?

Od moje zadnje tekme so minila približno 3 leta. Pogrešam ga niti ne, ker kot najbrž veste Kamnik nima pokritega bazena in treniranje plavanja v zimski sezoni od tebe zahteva, da vsaj 2 uri na dan porabiš za vožnjo do Radovljice oz. v primeru jutranjih treningov tudi 4 ure na dan. To je zelo zahtevno, saj časa za kakšne druge aktivnosti praktično ni.

 

Je PK Kamnik tvoj drugi dom?

Že od nekje šestega leta dalje sem tako ali drugače vključen v Plavalni klub Kamnik, tako da lahko tej trditvi pritrdim.

 

Kakšna je tvoja naloga v klubu?

Trenutno sem vodja programa plavalne šole v katerem učimo predšolske in šolske otroke osnovne plavalne tehnike in jih počasi pripravljamo na tekmovalno plavanje. Naša naloga je, da jih naučimo vseh treh plavalnih tehnik (prsno, hrbtno, kravl), jim približamo športno življenje in jih seveda spodbujamo, da v plavanju nadaljujejo svojo športno kariero. Poleg plavalne šole pa sodelujem še pri programu plavalnih tečajev, kjer učim otroke prve zaveslaje.

 

Si vzor mladim plavalcem, ki želijo po tvojih stopinjah…

Do mladih poskušam imeti vedno čim bolj prijazen in pozitiven pristop. Maksimalno se jim trudim pomagati s svojimi lastnimi izkušnjami in jih vedno spodbujam pri doseganju njihovih ciljev.

 

Kdo ti še pomaga?

Ogromno pomoči dobivam s strani vodje programov plavalnega kluba Kamnik - Karmen Kaplja, ki mi že dolgo pomaga in nadgrajuje moje znanje učenja plavanja.  Lansko leto, ko sem bil trener 3. tekmovalne skupine, pa mi je pri tem ogromno pomagal Miha Potočnik, ki je po mojem mnenju eden boljših slovenskih trenerjev.

V samem programu plavalne šole mi pomagata Nina Peterlin in Jan Uršič.

 

Kdaj si se odločil, da boš postal trener plavanja?

Takoj po zaključeni plavalni karieri. Pri tej odločitvi so mi pomagali starši in bivši trener Vlado Vučko.

 

Prenašaš svoje znanje na plavalce na enak način ali drugače,  ko si  treniral?

Svoje znanje prenašam na svoj način. Lastno znanje učenja plavanja poskušam čim bolj izpopolniti na vseh področjih kjer vidim da je to potrebno.

 

Se moraš kot trener pogosto spoznavati in seznanjati z novostmi, s tem mislim pravila in sodniške kriterije?

Ne, saj se ukvarjam z mlajšimi plavalci, kjer jih zgolj seznanjamo z glavnimi pravili in jih počasi na njih tudi navajamo.

 

Kako pripraviš plavalce na dan same tekme?

Na treningih vse nastope dobro povadimo. Veliko jih opozarjam na napake, na katere naj bodo pozorni, sočasno pa jim vlivam čim več samozavesti, saj je le ta pri prvih tekmah zelo pomembna. Največji cilj po vsaki tekmi je, da otroci zapustijo bazen veseli in zadovoljni s svojimi rezultati.

 

Kakšen je tvoj življenjski moto?

Življenjskega mota nimam, imam pa cilje oz. zapovedi, katerim dnevno poskušam slediti. Sem spada naprimer to, da kljub temu, da imam kakšen slab dan, poskušam negativnost pustiti zunaj in le te ne prenašati na otroke. Od vsakega treninga želim, da otroci odnesejo največ in, da se pri tem zabavajo.

Foto: Jaka Podjed